In het verleden pasten architecten graag natuurstenen materialen totoe bij het ontwerpen van gebouwen. Dit natuursteen kan echter geen trekspanningen opvangen. Daarom werd er gewapend beton gemaakt waaraan een granulaat van natuursteen als toeslagmateriaal werd toegevoegd. Na het verwijderen van de cementhuid na het ontkisten werd het natuursteen granulaat aan het oppervlakte zichtbaar, wat het granito-effect oplevert.

In de Schilderstraat in Rotterdam is dit materiaal overvloedig toegepast, een nadeel van dit soort “beton” zijn de aanwezigheid van meer poriën waardoor corrosie van wapeningsstaal sneller voorkomt, in combinatie met een geringe dekking.

Door VvE Diensten Nederland werd aan NBK gevraagd de ramen op een dusdanige wijze te reparen dat de reparatieplekken niet meer zichtbaar zouden zijn, waarbij de authentieke uitstraling bewaard zou blijven.

Na het beton te hebben gerepareerd is er over het gehele oppervlak en sierpleisterlaag aangebracht, waardoor het beton weer beschermd is en de raamomrandingen de oorspronkelijke uitstraling met granito-effect hebben teruggekregen.

Wederom een knap staaltje van de jongens van NBK.