NBK heeft hier de opdracht om de zware betonnen borstwering te verwijderen, beton te saneren, nieuwe hekken te plaatsen, alsmede een opplus-systeem aan te brengen op de galerijen.

Het probleem waar we echter tegenaan liepen was dat de RVS ankerpunten van de borstweringen waren vast gegoten met 2-componenten epoxyhars, wat tevens had gezorgd voor een volledige verlijming van de borstwering.

 

Door middel van een proefopstelling werden de RVS ankerpunten, welke het betonnen element met de vloer verbinden, met diamantboren totaal uitgeboord, zodat na enig hydraulisch krikwerk het element verwijderd kon worden. Deze uitgeboorde ankerpunten worden overigens na het verwijderen van het betonnen element gebruikt voor het plaatsen van de noodhekken.

 

Na het uitboren van de ankerpunten werden twee gaten in het verticale vlak geboord en de hijsbanden bevestigd. Het zware betonnen element hing daarmee veilig in de kraan, zodat voor iedereen (onderhoudsmedewerkers en omstanders) een veilige werkplek ontstond. Veiligheid voorop!

Na het bevestigen van de hijsbanden werden op het laatst de moeren en het hoekstaal aan de onderzijde van de galerijvloer verwijderd en werd met de hydraulische krik een licht druk uitgeoefend.

 

Met een paar klappen met de voorhamer kwam het betonnen element los en kon elders worden opgeslagen. In de uitgeboorde gaten werden de stalen staanders van de noodhekken geschoven en met koppelingen op de juiste hoogte gefixeerd aan de galerijvloer. Aansluitend werden de horizontale steigerpijpen gekoppeld aan de staanders, zodat een stevig noodhek was samengesteld. Als doorvalbeveiliging is gekozen voor een oranje grofmazig net. Dit is veel opener en de bewoners houden zicht op de parkeerplaats. Tijdelijk is op vloerniveau een kantplank geplaatst welke in een latere fase wordt ingewisseld door een betonnen opsluitband voor het aanbrengen van de opplusvloer.

Wordt vervolgd……