De specialisten van NBK zijn voor VP&A een galerijconstructie aan een complex aan de Peppelweg in Rotterdam aan het versterken. Het betreft een complex met doorgestorte galerijplaten die niet worden ondersteund door consoles.

NVT engineering/betonspecialisten hebben het complex geïnspecteerd en uiteindelijk is vast komen te staan dat de hoofdwapening aan de bovenzijde van de galerijplaten op een verkeerde plek was aangebracht. Deze lag ver onder in de betonplaat, terwijl deze bij uitkraging bovenin dient te liggen! Hierdoor kunnen de ontstane trekkrachten onvoldoende worden overgebracht op de hoofdconstructie met alle gevolgen van dien, zoals op de foto’s is te zien.

Direct na de constatering van de gebreken is het complex voorzien van een tijdelijke onderstempeling om de veiligheid te waarborgen. In samenspraak met de constructeur zijn in de tussentijd diverse oplossingen bedacht van compleet vervangen, aanpassen van de wapening, koolstofvezelversterking etc. De meeste oplossingen bleken financieel niet haalbaar. Uiteindelijk heeft NVT engineering samen met metaal-constructie bedrijf Rijgersberg een alternatieve constructie bedacht waarmee we de handen op elkaar kregen. In dit alternatief brengen we een staalconstructie aan welke de galerijen ondersteund en de krachten rechtstreeks kan overbrengen op de fundering.

Naast de werkzaamheden aan de constructie worden de galerijen hersteld middels injectie en reparatie en wordt een duurzame gewapende Triflex afwerking aangebracht. Het overige betonwerk wordt tevens waar nodig hersteld en beschermd met een nieuwe coating. De werkzaamheden worden naar verwachting medio maart afgerond.

Wilt u een kijkje nemen op dit bijzondere complex? Wij informeren u graag naar alle ins en outs.